City break. Bucovina

April 7, 2016

În primul rând ce cuprinde zona Bucovinei de Sud?- tot județul Suceava. Am fost mirată să aflu că cei din Suceava se cam supără când sunt numiți moldoveni, preferând să li se spună bucovineni :)

Cel mai indicat de a ajunge în Bucovina (Suceava sau Gura Humorului) este cu transportul propriu, în 5-5 ore jumate sunteți deja pe loc. Microbuzul care pleacă de la Gara de Sud din Chișinău și prețul căruia este de 208 lei o direcție este foarte neconfortabil și incomod. Șoferul are o pauză mare în Iași, plus se oprește în multe sate pentru a lua pasageri. Astfel drumul Chișinău- Suceava devine extrem de lung și obositor, iar când ajungi în sfârșit la destinație, nu mai vrei nimic.

Odată ajunși în Bucovina, recomand cazarea la pensiuni și anume pensiuni mai micuțe, în stil tradițional, unde proprietarii de obicei sunt și administratori, iar uneori chiar și bucătari. Este pur și simplu păcat să te cazezi la vreun hotel și să pierzi autenticitatea pe care o oferă pensiunile, ca de exemplu mâncarea de casă preparată din produsele propii sau cumpărate de la țăranii de prin prejur.  Totuși pentru grupuri mari unica soluție rămân hotelurile.

De asemenea recomand prezența unui ghid, macar pentru o zi, mai ales pentru cei care sunt pentru prima dată în Bucovina.  Nu aveți idee câte lucruri se scapă fără el. Dacă totuși ați venit pentru izolare și relaxare la munte fără prea multă vorbăraie mai treacă meargă, dar totuși e păcat să nu se afle “secretele” acestor ținuturi.

Pentru cei interesați în odihna activă un weekend în Bucovina este prea puțin. Probabil o săptămână e prea mult. Consider că 4 zile și 3 nopți este varianta optimală. O zi dedicată în totalitate Mănăstirilor din împrejurime: Humor, Sucevița, Moldovița, Voroneț. Tot în această zi se poate de vizitat și Cetatea de Scaun a Sucevei. Locuri pur și simplu îmbibate de istorie. O altă zi eu aș dedica-o meșteșugurilor tradiționale. Cu siguranță se merită de vizitat Muzeul Oului din satul Vama (nu aveți idee câte ouă încondeiate tradițional și netradițonal găsiți aici) și Atelierul de ceramică neagră de la Marginea. În această zonă sunt foarte multe festivaluri și târguri la care se merită de participat (festivalul păstrăvului la Ciocănești, festivalul hribului la Vama, festivalul medieval Suceava etc. ), doar că în acest caz plecarea în Bucovina trebuie planificată din timp. Absolut despre toate aceste destinații și activități este informație pe internet. O altă zi poate fi dedicată activităților sportive. Pe lângă faptul că în Gura Humorului există un întreg complex de agrement Ariniș unde există o piscină olimpică, pârtie, telescaun (pentru perioada de iarnă), tiroliană, tir cu arcul, paintball, waterball s.a., există mai multe drumuri forestiere care pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta. În Bazinul Dornelor se poate practica și escaladă/alpinism, river-rafting sau chiar turismul ecvestru (cai am mai întâlnit și la 2 pensiuni: Forest Ecvestru Sucevița și Cai de Vis Vârfu Câmpului). Ultima zi o recomand pentru peisajul rural și montan. O odihnă atât de plăcută pentru ochi, creier și suflet.

Vreau să mai menționez că în Bucovina există locuri pentru proceduri curative: câteva baze de tratament in Vatra Dornei, dar și Salina Cacica. Nu pot să recomand nimic la acest capitol, procedurile nu le-am încercat. Cât ține de mina de sare, dat fiind faptul că este o mină activă și se lucrează, în interior persistă un puternic miros de motorină, astfel alături de aerul parca sanătos mai inspiri și o grămada de motorină. După vreo 40 min de plimbat prin salina Cacica imi mirosea și parul și hainele doar a motorină.

Recomandări (subiective) ale locațiilor de cazare care m-au impresionat în mod special

  1. Pîrîu’ Morii. Un loc extrem de izolat și liniștit. Recomandat celor care pur si simplu au nevoie de un restart spiritual. Camere foarte curate. Au o saună afară. Există un teren amenajat și pentru copii.
  2. Inima Bucovinei. Posedă un spațiu imens în jurul pensiunii. Au și o stână turistică. Mâncarea este atat de autentică și gustoasă, deci nerecomandat celor la dietă :). Există și teren amenajat pentru copii.
  3. Domeniul Cerbilor. Este locul care mi-a placut cel mai mult și unde foarte mult mi-ar place să revin. În primul rând pentru peisaj, pentru izolare, dar și pentru mâncarea extrem de gustoasă. Pensiunea este relativ nouă și asta se simte, totul este foarte pus la punct si curat. Nu aș recomanda acest loc celor cu copii, poate mai mult perechilor de îndrăgostiți, sau familiilor cu copii mari care nu au nevoie de activități extra pentru a se simți bine.
  4. El Quatro este mai mult un butique hotel, nu prea are multe in comun cu stilul tradițional bucovinean, însă totul este atât de frumos și de pus la punct încât am rămas foarte impresionată. Bucătăria este senzațională, cu toate că posedă un aer francez, deloc bucovinean. Prețurile sunt pe măsură, deci este exclusiv recomandat persoanelor care preferă luxul. Probabil aș mai reveni aici cu condiția să-mi crească salariul de vreo 4 ori :)

Recomandări extra

După mine, dacă ai fost în Bucovina și nu ai facut turul Mănăstirilor, nu ai vizitat vreun festival, atelier sau târg tradițional, nu te-ai plimbat pe un drum forestier, nu ai baut afinată sau cireșată amară, nu ai gustat din tradiționalul cozonac sau din tradiționala tochitură, degeaba ai fost :)

PS. Toate aceste cunoștințe au fost căpătate în urma unui infotur organizat de Asociația pentru turism Bucovina. Mulțumiri Lăcrămioarei Beilic, președinta asociației, pentru invitație.

PPS. Știți care este concluzia mea finală după vizitarea tuturor acestor locații? Am putea și noi să ne promovăm mai bine țara și locurile turistice din Republica Moldova. Cei din Bucovina s-au mobilizat, noi când?

You Might Also Like