De ce eu sărbătoresc Dragobetele și nu 14 februarie

February 24, 2016
lalele

Cu toții am auzit de aceste 2 sărbători ale dragostei (nu că dragostea ar avea în general nevoie de sărbătoare): Dragobetele (24 februarie) și împrumutatul Sfânt Valentin (14 februarie). Cu părere de rău, depre Dragobete am aflat destul de târziu, poate chiar după ce am terminat facultatea. Deși se spune ca e o sărbătoare veche româneasca, nu am întâlnit-o nici la parinți, nici la bunici, nici chiar la străbunei.

A sărbatori ziua dragostei în contextul în care ești “single” nu e tare vesel.  O știu încă de prin liceu, pe când făceam parte din acele puține fete care nu primeau nici o felicitare de Sf. Valentin. Noroc că pe urmă am început a primi felicitări de la fete, de altfel era să-mi creez niște frustrări pe viață. Cu această ocazie trăiască prietenia care, de fapt, tot o iubire este :)

Revenind la Dragobete. De când am aflat că există o sărbătoare românească a dragostei, am renunțat total la ziua de 14 februarie și la acel Sfânt care nici măcar nu există în religia creștin ortodoxă.

Ziua dragostei sau Dragobetele, pentru mine, este un motiv în plus de a primi și oferi cadouri (in plus, pentru că daruri trebuie să primim și să oferim nu doar de Dragobete), de a citi poezii de dragoste, de a asculta muzică romantică, de a-mi prinde o inimă artizanala în piept (de la producătorii autohtoni desigur).  Acum că sunt “mare” nu vreau sa rezum iubirea la o relație. Iubirea înseamnă mult mai mult decât o relație. Asta nu o învățăm din cărți, asta o simțim odată cu trecerea anilor. În această zi eu vreau pur și simplu să aduc un omagiu acestui sentiment înălțător fără de care eu nu-mi închipui existența.

Adrian Paunescu – Cu tine

Cu tine viata mea se lumineaza,
Cu tine hotarasc a obosi,
Cu tine urc astenic spre amiaza
Si ma sfarsesc in fiecare zi.

Cu tine e-mpacare si e lupta,
Cu tine este tot si e nimic,
Cu tine-mi infloreste lancea rupta,
Cu tine sunt si mare, sunt si mic.

Cu tine totu-i parca unt pe paine,
Cu tine bradu-i brad, si nu sicriu,
Cu tine astazi mi se face maine.
Cu tine mor pentru a fi mai viu.

Cu tine poezia mea exista,
Cu tine chem zapezi si-alung zapezi,
Cu tine nici tristetea nu e trista,
Cu tine eu te vad cand nu ma vezi.

Cu tine sunt nedrept si sunt dreptate,
Cu tine sunt gelos si sunt ghetar,
Cu tine-ncep si se termina toate,
Cu tine intr-un schit apar – dispar.

Cu tine e lumina si-ntuneric,
Cu tine zac sa ma-nsanatosesc,
Cu tine cubul redevine sferic,
Cu tine ce-i dracesc e ingeresc.

Cu tine e mai rau si e mai bine,
Cu tine reincepe viata mea,
Cu tine e mai greu ca fara tine,
Dar fara tine nu s-ar mai putea.

You Might Also Like