Eu nu citesc Idiotul de Nietzsche

April 28, 2016
reading

Este un text scris cu 5 ani în urmă (21 decembrie 2011), pe vechiul meu blog cotletnic.wordpress.com, dar parcă amuzant și până în prezent :)

Aceasta fraza s-a nascut intamplator, intr-o seara romantica plina de bere si o lumanare in Eli Pili. Exista oameni care nu pierd ocazia sa-ti aminteasca cat de mult au citit si citesc si cat de retardati sunt cei care nu citesc, in mod special cei care inca nu au citit opere “populare” gen Idiotul si autori “populari” gen Nietzsche. In asemenea context este imposibil sa nu faci haz de necaz :)

Treptat, fraza data s-a transformat intr-un experiment. De cate ori se vorbeste despre carti citite, eu nu ezit sa exclam ca personal nu am citit Idiotul de Nietzsche . Exista 3 tipuri de reactii privitor la aceasta exclamatie:

  1. “Idiotul” nu a fost scris de Nietzsche.
  2. Nietzsche nu este un idiot.
  3. Din pacate nu am citit nici eu “Idiotul” de Nietzsche si in general nu prea l-am citit pe Nietzsche.

Concluziile in cazul de fata pentru mine sunt urmatoarele: Un intelectual are si simtul umorului dezvoltat. Un om citit nu este neaparat si un intelectual/intelept/inteligent.

PS. Ceea ce am observat negativ in citit si vorbesc aici din experienta proprie, este comuniunea asta de idei care te face sa nu iti mai dai seama daca e o idee  generata de sine statator sau pur si simplu e copiata dintr-o carte.  Si eu sunt persoana careia ii place sa inventeze bicicleta :)