Jurnalul Vulpii #1

October 19, 2016
vulpea

Din momentul în care am hotărât că vreau câine ciobanesc belgian Groenendael și până în momentul achiziționării lui (urât acest cuvânt achiziționare când e vorba de un suflet viu, dar asta e realitatea, câinii se cumpără și se vând, și printre altele costă destul de scump) au trecut cam 3 ani. Se poate de spus că în tot acest timp m-am pregatit psihologic pentru el, deși mi-a luat ceva timp să găsesc și o canisă prin apropiere care se ocupă de această rasă.

Inițial toți care auzeau de dorința mea, de a-mi cumpara un câine, încercau să ma convingă că mie asta nu-mi trebuie, ca e foarte greu cu ei, că miros urât, că va fi tot apartamentul plin de păr. Eu, efectiv, nu i-am ascultat :) (eu mai mereu nu ascult pe nimeni).

Recent am aflat că în dependență de caracterul uman sunt recomandate anumite rase de câini și însăși procesul de alegere a rasei este unul anevoios și minuțios. La mine nu a fost chiar așa (ceea ce nu recomand la nimeni), am vazut la cineva așa câine, mi s-a mai povestit despre această rasă multe lucruri frumoase, mi s-a spus ca sunt ok pentru apartament, că nu au miros puternic și gata, atâta a fost. M-am ales cu un pui femelă de Groenendael pe care am numit-o Vulpea.

De când a apărut Vulpea în viața mea pot spune că am început o nouă viață. Să ai câine s-a adeverit a fi mult mai greu decât mă așteptam. Sculatul zilnic la 5.30 dimineața (dacă mă vedeți cu cercăne să știți de unde apar) și scosul de 6 ori pe zi afară (dacă nu aveți job flexibil, nici nu vă gândiți la câine) sunt procese destul de anevoioase. A avea un câine de rasă este extrem de costisitor. Mâncarea lui costă, vitaminele, vaccinurile, suplimentele, șamponurile calitative, chiar si farfuriile din care mănâncă tot costă binișor. Un câine de rasă, la apartament, nu se compara deloc cu câinii din curtea bunicilor cu care am fost deprinși. Dar totul, absolut totul se compensează cu acei ochi devotați care te așteaptă răbdători acasă, care îți oferă dragoste necondiționată, așteptând în loc doar să-i hrănești și să te joci cu ei. (eu nu doar asta fac cu Vulpea, dar cu mai multe detalii despre dresaj revin intr-un alt articol)

Dacă v-ați hotărât să vă luați un câine de rasă, insist să studiați și să va informați despre tot, începând de la rasă, comportament, mâncare, dresaj și terminând cu potențialele cheltuieli și incomodități la care veți fi supuși. Un câine nu este o jucărică, deci el nu este pentru fiecare.

You Might Also Like