Schimb profesia. Chelner la Smokehouse

March 16, 2016
smokehouse

Exact o săptămână în urmă am avut posibilitatea să încerc o nouă profesie- cea de chelner. Cu această ocazie mulțumesc administrației localului Smokehouse, care mereu este deschisă spre diferite inițiative mai neobișnuite. Eu vin din lumea IT-ului și recunosc, până să fiu în pielea unui chelner nu am prea apreciat această profesie. De asemenea eu foarte rar lăsam bacșiș (la ceai) chelnerilor. Toate acestea până o săptămână în urmă.

Tura mea s-a început la ora 18.00, deși eu am venit pe la 17.00 pentru un mini instructaj. O oră de instructaj mi-a fost prea puțin și la primii clienți imi tremurau și picioarele și vocea. Smokehouse este un local unde se servește multă bere (toată fabricată în Moldova printre altele) și eu a trebuit, în foarte scurt timp, să mă învăț cum se toarnă corect o halbă de bere. Unele beri se toarnă destul de ușor, dar cu altele am avut bătăi de cap. Chiar și după 8 ore de muncă nu pot spune că am învățat 100% cum se toarnă berea.

Eu am deservit 2 mese și pe pe parcursul serii în total am avut 6 clienți. Cel mai greu din toată această meserie mi-a fost să rămân atentă la toate mesele, la clienți, la necesitățile acestora. Mereu imi scăpa câte ceva, iar această concentrare fortață m-a epuizat total după vreo 3 ore. Deci eu la 21.30 deja vroiam să renunț și să cedez. Mă durea totul: picioarele, tălpile, spatele de atâta stat în picioare, la fel și ochii de la încordare și concentrare. Totuși încurajată de prietenii care au venit să mă susțină, am reușit să stau pană la 24.00. Cu toate că ar fi trebuit să mai stau încă vreo 30 min, pentru a lăsa sala curată după clienți, eu pur și simplu nu am mai rezistat și am cedat. Atât de sleită de puteri nu mă simțisem de foarte mult timp.

Acum despre partea materială a jobului

În total am facut 152 lei “la ceai” și recunosc că la un moment dat am intrat atât de tare în rol, încât imi parea că eu cu adevarat imi câștig traiul din această profesie și sunt dependentă de bacșișul lăsat de clienți. M-am prins cum în fiecare client vedeam un potențial bacșiș. Am trăit pe pielea mea experiența când dupa vreo 2 ore de deservire continuă nu primești nimic, experiență foarte obijduitoare nu știu cum. De asemenea am trecut încă printr-o experiență neplăcută când un alt chelner mi-a luat de sub nas 2 clienți, i-a deservit și efectiv și-a luat și bacșișul.

Concluzii

După această experiență am un respect aparte față de chelneri și le las mereu bacșiș, minim 10%. Este extrem de greu și de obositor să fii chelner, totuși în Smokehouse, unde proprietarii sunt atât de deschiși și personalul prietenos, mi-a fost și foarte vesel.

You Might Also Like