Se caută oameni cărora le place munca

February 17, 2016
Angajare

Tot mai mult și mai des mă ciocnesc de un fenomen foarte straniu în rândurile așa zișilor moldoveni “muncitori”. Au dispărut. Da da, ei pur și simplu au dispărut. Poate situația social-politică care nu prea inspiră încredere în viitor, poate lenea noastră cea de toate zilele, poate nu stiu ce, ce ar trebuie sa fie, dar nu este, însă cu siguranță stereotipul de “moldovean muncitor” nu mai este valabil la etapa actuală, în Republica Moldova. (paradoxal, dar peste hotare moldovenii rămân a fi cei mai muncitori și până în prezent)

Există câteva tipuri de angajați: (Promit că într-un viitor articol voi scrie și despre angajatori, eu făcând parte din ambele tabere)

  1. Începătorii. Cei care încă nu au obținut nimic din punct de vedere profesional, dar cu pretenții la salarii de 500$. Studenții proaspeți absolvenți, persoane care încearcă să se reprofileze.
  2. Executorii. Sunt de obicei acei oameni care au obținut un anumit statut și experiență profesională, dar au intrat într-o zona de confort unde preferă să lucreze pentru 500-700$ fără a dori să depună mai mult efort. Ei nu caută să vină cu idei inovative si reformatoare la job, ei nu caută surse de venit adăugatoare. Lor le este ok sa aibă la sfârșitul lunii +/-500$ și să fie lăsați în pace.
  3. Atotștiutorii. Oameni care se descurcă superficial în orice situație, cu pretenții salariale desigur, dar care așa și nu au reușit pe parcursul vieții să se specializeze într-un anumit domeniu. Mulți dintre ei trăiesc din mai multe surse de venit și de obicei la jobul principal își fac lucrul pe jumătate. Cu ei este foarte greu, pentru că dintr-o parte parcă și iși fac lucrul, dar din alta așa și nu-l fac cum trebuie.
  4. Discipolii. Oameni care într-un timp scurt progresează foarte rapid. Deschiși spre noi orizonturi, mereu interesați să progreseze și să se autoafirme. De obicei ei sunt fără pretenții salariale la început, pentru că reușesc să-și evauleze corect forțele. Cu siguranță acești oameni vor dori în scurt timp mărire de salariu și pe bună dreptate!
  5. Profesioniștii. Oameni care știu să-și facă munca pe nota 10. Știu exact cât valorează și ce salariu să ceară. Doar că asemenea oameni sunt mereu angajați în câmpul muncii și de obicei pleacă doar în cazul unor contra oferte salariale.

Tendința din ultimul timp sunt oamenii din categoria 1, 2 sau 3. Și nu este faptul că doar eu am nenorocul de-ai întâlni. Vorbesc zilnic cu o grămada de angajatori din diverse domenii care pur si simplu nu găsesc oameni competenți și credeți-mă că nu e vorba de bani. Mulți angajatori sunt dispuși să plătească salarii bune de tot, doar să se găsească cineva din ultimile 2 categorii.

PS. dacă te consideri discipol sau profesionist, printr-o minune încă nu ești angajat, sau te-ai plictisit de actualul job, te invit în cadrul proiectului Madein.md, unde avem nevoie și de jurnaliști, și de persoane în vânzări, și de marketolog, și de brand manageri.

You Might Also Like