Sugestii pentru startup-eri. Impresii post Rockit Summit 2016

February 13, 2016

Pe 5, 6 februarie 2016 s-a desfășurat prima și cea mai mare conferință de comunicare digitală pentru ţările Europei de Est. În cadrul acestei conferințe a avut loc și o competiție de startup-uri. Eu am participat cu proiectul Madein.md – un site catalog al tuturor produselor fabricate în Moldova. Cu siguranță fiecare startup-er se simte un mini creator și crede cu ardoare în unicitatea si inventivitatea proiectului. Ok, nu-i totul chiar așa cum pare. Personal m-am ciocnit cu un fenomen des înâlnit în țara noastră, dar la care nu am atras atenția până acum. Mereu m-am simțit “fruntaș la mine în sat”, dar m-am trezit peste noapte “codaș la oraș”, ori Rockit Digital Communication Summit 2016 pentru mine a fost ca un pahar cu apa rece peste față.

1. Este foarte important ca startup-ul sa fie inovativ, cu o abordare creativă, aplicabil și peste hotare, care să aducă un folos real societății, să aibă un viitor luminos plin de acțiuni de dezvoltare și foarte prețios- să aducă bani.

2. Prezentarea poriectului joacă un rol nu mai puțin important.  Plecăciuni lui Piotr Bucki care ne-a învățat intr-un timp record cum trebuie să arate și să fie o prezentare ideală de startup. Pe langă carisma personala și vorbirea fluentă a persoanei, orice prezentare trebuie să urmeze un șir logic de puncte:

  • Introducerea. Toate prezentările trebuie să înceapă cu o întrebare, date statistice, un filmuleț, o fotografie care ar crea o intrigă. Tot aici se prezintă “the big idea” sau ideea măreață a startup-ului.
  • Problema. Orice startup se crează din necesitatea rezolvării unei/unor probleme. Este bine să formulăm 3 probleme pe care venim să le rezolvăm.
  • Un fel de soluție. În această parte se prezintă soluțiile deja existente pe piață la problemele mai sus enumerate.
  • Soluția propusă. Mi-a plăcut mult metafora folosită de Piotr: “Frank Sinatra did it his way, we did it this way”. Aici e momentul să impresionăm publicul prin unicitatea proiectului gândit de noi.
  • Aplicabilitatea soluției propuse, potențialul proiectului. Lucruri deja obținute, dar și planuri de viitor. Modelul de business după care va funcționa startup-ul.
  • Echipa. Este foarte important ca persoanele competente din echipă să inspire încredere, responsabilitate și să convingă juriul că proiectul va fi dus la bun sfârșit.
  • O frază finală generală menită să cheme publicul la implicare, la a fi parte din startup-ul propus pentru a aduce “schimbarea” în societate.

3. Cu Madein.md nu am luat nici un loc :) deși am primit foarte multe laude vizavi de prezentare. Cu părere de rău nu am reușit să formulez modelul de business în așa mod încât să-i fac și pe oamenii de peste hotare să creadă în necesitatea unui astfel de proiect în țara noastră. Dar cu siguranță am căpătat mult curaj și după un asemenea feedback prețios, știu exact în ce direcție trebuie de lucrat. Ura, ura, ura !

Aici puteți vedea toate prezentarile de startup-uri la Rockit Digital Communication Summit 2016

You Might Also Like